Άνοιγμα σχολείων: Πότε και πώς επιστρέφουν μαθητές και εκπαιδευτικοί

Πότε ανοίγουν τα σχολεία – Πώς επιστρέφουν εκπαιδευτικοί και μαθητές στις τάξεις – Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους και τα test

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες απομένουν για το άνοιγμα των σχολείων, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, τα μέτρα για το πώς θα επιστρέψουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στη σχολική καθημερινότητα εν μέσω κορονοϊού έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Η επάνοδος στις σχολικές αίθουσες αναμένεται να γίνει με όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, ενώ υποχρεωτικά θα είναι δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Την ίδια ώρα, ειδικοί τονίζουν ότι το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω πανδημίας είναι ασφαλές και συστήνουν τον εμβολιασμό όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.

Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους μαθητές

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ την εβδομάδα, προκειμένου να προσέρχονται στη σχολική αίθουσα.

Τα δύο self test διατίθενται δωρεάν από το κράτος και πρέπει να δηλώνονται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πληρώνουν τα τεστ από την τσέπη τους

Παράλληλα, όπως επισήμανε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, πριν λίγες ημέρες, «όσοι εκπαιδευτικοί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εμβολιασμού, νόσησης, εργαστηριακών τεστ δε θα προσέρχονται και δε θα παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες».

Υπάρχει μέριμνα, τόνισε η υφυπουργός Παιδείας, για να μη μείνει κανένα κενό σε περίπτωση που δε συμμορφωθούν καθηγητές. «Οι αναπληρωτές που κάνουν τις δηλώσεις στην πλατφόρμα δηλώνουν και εάν θέλουν να είναι πλήρως ή μερικής απασχόλησης με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου σε ό,τι αφορά 3μηνες συμβάσεις για κάλυψη κενών λόγω COVID» ανέφερε. 

«Οι εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο θα έχουν πιστοποιητικό νόσησης, οι εμβολιασθέντες θα έχουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους θα είναι υποχρεωμένοι με δική τους ευθύνη να κάνουν εργαστηριακό τεστ δύο φορές την εβδομάδα. Τα ίδια μέτρα ισχύουν και για τους μαθητές άνω των 12 ετών, η διαφορά είναι ότι τα παιδιά θα κάνουν αυτοδιαγνωστικό τεστ» είπε.

«Για τους εκπαιδευτικούς με δική τους ευθύνη είναι ξεκάθαρο» απάντησε η υφυπουργός σε ερώτηση αν θα πληρώνουν από την «τσέπη» τους τα τεστ οι ανεμβολίαστοι. 

Τι γίνεται σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος

Σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρήδιαφοροποιημένα θα είναι και τα υγειονομικά πρωτόκολλα αναφορικά με την περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα σε σχολική τάξη.

Παράλληλα επιβεβαίωσε πως δεν θα υπάρχει οριζόντιο κλείσιμο σχολικής μονάδας ή τμημάτων, όπως το προηγούμενο διάστημα, ενώ ανέφερε πως αυστηρά πρωτόκολλα θα ισχύουν και για τα φροντιστήρια.

Comments are closed.